Variszkusz - Rajnai Rizling 2008, száraz

 

A Velencei-tótól északra, nagyjából vele párhuzamosan húzódik Magyarország variszkuszi hegységmaradványa, a Velencei-hegység, amelyet javarészt a földtörténeti óidőben (paleozoikum) keletkezett mélységi magmás kőzet, gránit épít föl. A termőhely Nadap, a Csúcsos-hegy, ami a helyiek elbeszélése szerint 1945-ig még – Somlóhoz hasonlóan – a legfölső csúcs kivételével 100%-ban szőlővel volt telepítve. A vékony réteg termőföld alatt a talaj tiszta gránit, melyből a talajművelés során öklömnyi, zöld, sárga, fekete, barna, vörös darabok kerülnek felszínre.


Az 1986-ban telepített, déli kitettségű Rajnai Rizling táblából 1800 tőke szőlőt művelünk meg, amiről – ha a seregélyek megkímélik a termést – 1500 palack bort készítünk. Tőkénként 1,1 kg szőlő, szűk egy palack bor.


A célunk a Minőség. A legjobb minőség megcélzása a szőlészetben, s a borászatban egyaránt. Ennek érdekében a helyi gazdák által használt kettős függöny művelésmódról a szőlőt folyamatosan átalakítjuk egyes függönnyé, amivel egy csapásra megfelezzük a termésmennyiséget. Az 5x10 szemes metszés helyett rövid csappal, 5x2 szemmel dolgozunk. Korai hajtásválogatással, zöld szürettel, a minél nagyobb, de szellős lombfal kialakításával, és késői szürettel gondoskodunk arról, hogy a tőkénként meghagyott 6-10 kis fürt teljesen beérjen.


A préselés bogyózás nélkül, egészfürtösen történik, lassan és kíméletesen. A mustot 12-16 órát kádban ülepítjük, egy kevés ként (8 gr/100 l) adunk hozzá, majd a durva seprőről lefejtett must részben egy hegyaljai kádármester új hordójába, részben pedig 10 éves francia barrique hordóba kerül. Az erjesztés a szőlő természetes élesztőjével történik. Erjedés után 2-3 hónapig időről-időre felkeverjük a seprőt (battonage), majd hagyjuk a bort pihenni. A bor 12 hónapot tölt fahordóban, palackozás előtt a borban lebegő részecskék eltávolítása érdekében derítjük, de nem szűrjük. Így a bor nem lesz áttetszően tükrös, de illatában és ízében is teljesebb, zamatosabb marad. A borban, a teljesen érett, jó minőségű szőlőnek köszönhetően, mindenből sok van: magas az alkohol-, az extrakt- és a savtartalma is. Férfias, jellegzetesen rajnais illatú, gyümölcsös, minerális, reményeink szerint harmóniát hordozó, jóivású bor a Variszkusz.
Variszkusz - Rajnai Rizling 2008



Termőhely: Nadap község, Csúcsos-hegy, Variszkusz
Borvidék: Etyek-budai
Talaj: gránit vékony termőtalajjal
Kitettség: déli
Fajta: Rajnai Rizling
Szőlő kora: 23 év   Jelenleg folyamatos fiatalítás alatt.
Tőszám: 2.400 / ha
Terület nagysága: 5/6 ha
Művelési  mód: egyes függöny (eredetileg kettes függöny)
Metszés: rövid csapos, 5 * 2 szem
Zöldszüret: igen
Terhelés: 0,7-1,2 kg / tőke (a velencei-tavi seregélyeknek
"átadtuk" a termés egy részét)
Szüret: 2008. október 9.
Bogyózás: nem
Préselés: egészfürtös, kíméletes (650 kg - 80 perc alatt)
Must: 24 órán át ülepítve, 8 g kén /100 l hozzáadásával
Erjedés:
- 1 db 225 literes, közepes pörkölésű új tölgyfahordóban
(kádár: Miklóssy Csaba, Erdőbénye)  
- 1 db 150 literes, 10 éves tölgyfahordóban
Battonage: igen (2009. január-március között, kéthetente)
Almasav bomlás: igen, 2009 márciusban
Érlelés: 12 hónapig tölgyfahordóban
Derítés: bentonittal
Szűrés: nem
Analízis:
- alkoholtartalom: 13,7%
- savtartalom: 7,4%
- extrakt tartalom: 24,7%
Palackszám: 75cl * 487 palack
Szőlészek: Bácsi Zoltán, Urbán Zsolt
Címketerv: Urbánné Biró Brigitta
Borász: Szentesi József
 
Támogatja a Joomla! by