Facebook

Megosztás a facebookon

Variszkusz - Rajnai Rizling 2011

 

A Variszkusz mint hegységrendszer Európa legöregebb röghegysége. Már csak néhány helyen látható a föld fölött, az egyik ilyen hely a Velencei-hegység.


A VARISZKUSZ mint bor – kísérlet. Kísérlet, ami arról szól, hogyan lehet metszőollót nem látott városi értelmiségiként, javarészt hétvégi munkával, baráti segítséggel kiváló minőségi szőlőt termelni, amelyből tapasztalt kézműves borász közreműködésével szép bor születik. Kísérlet arra, hogy van-e esély a hagyományok ápolására úgy, hogy nincs mögötte a családtól örökölt vagy iskolákban elsajátított szőlészeti-borászati ismeret. Kísérlet arra, hogy teljes munkaidős állás mellett, a világ legszigorúbb bortörvényének megfelelve megvalósítható-e a bor forgalomba hozatala oly módon, hogy a keletkező bevétel fedezze a felmerült költségeket, s így a „hobbi” ne terhelje meg irreálisan egy család költségvetését.


A borunk termőhelye Nadapon a Csúcsos-hegy, amely a helyiek elbeszélése szerint 1945-ig– Somlóhoz hasonlóan – a legfölső csúcs kivételével 100%-ban be volt telepítve szőlővel. A vékony réteg termőföld alatt a talaj kvarc és gránit, melyből a talajművelés során öklömnyi zöld, sárga, fekete, barna, vörös darabok kerülnek felszínre. Az 1986-ban telepített, déli kitettségű Rajnai Rizling táblából 1800 tőke szőlőt művelünk meg. 2011. október 1-jén, egy csodálatosan szép évjárat végén, tőkénként 90 dkg-os terheléssel 1650 kg szőlőt szüreteltünk, amelyből 1116 palack bor készült.

Variszkusz - Rajnai rizling 2011

A szőlőmunkában a cél a tökéletesség. Metszésnél maximum 10 szem tőkénként, a korai hajtásválogatásnál legfeljebb 10 hajtás meghagyása, amit a későbbiekben 7-re csökkentünk. A fürtritkítás során a fürtök számát 10-12-ben maximáljuk. Összehasonlításképp: a helyi termelők többsége 6 félszálvesszőt hagy meg a metszésnél, ami 40-50 szemet jelent, minimum ugyanennyi – de akár kétszer ennyi – fürttel. A tőkéket már a kezdetektől folyamatosan fiatalítjuk, azaz a korábban kizsigerelt, elöregedett szőlőkarok helyett újakat nevelünk föl, a régit lefejtjük a vezető szálról, felaprítjuk-elszállítjuk-eltüzeljük, az újat pedig gondosan hozzákötjük az oszlophoz és a dróthoz. A támrendszert javítjuk, a meggyengült oszlopokat cseréljük. A tőkehiányt pótoljuk, minden évben telepítünk, megpróbáljuk a nagyüzemi, 3 méteres sortávolságú telepítésből megörökölt alacsony tőkeszámot növelni. Figyeljük a mellettünk dolgozó, példaképnek tekintett borászt, kérjük a tanácsát, nyíltan felvállalva, hogy másoljuk őt.


Pincénk és eszközeink nincsenek, a bor Szentesi József pincéjében születik. Az összes saját tulajdonú eszközünk négy fahordó és egy 500 literes műanyag tartály. Olyan, amit általunk alkalmazott borászati technológiának lehetne nevezni, szintén nincs. 2011-ben az egész fürtös préselést követően a 20,5 fokos mustot 18 órán át kádban ülepítettük, egy kevés ként (7 gr/100 l) adtunk hozzá, majd a durva seprőről lefejtett mustot átszivattyúztuk a hordókba. Az erjesztés a szőlő természetes élesztőjével történt, és rendkívül lassan, kb. 4 hónap alatt ment végbe. Erjedés után lefejtettük a bort a finom seprőről, majd hagytuk pihenni. A bor összesen 12 hónapot töltött fahordóban. Palackozás előtt derítettük, beállítottuk a szükséges minimális kénszintet és megszűrtük. A palackozásnál a dugósság megelőzése és a költségcsökkentés érdekében a csavarzáras megoldást választottuk, s nagy örömmel látjuk, hogy a kapcsolati köreinkben lévő kereskedőket ez a legkevésbé sem zavarja. A bor 2012 december elejétől van forgalomban, többnyire kézműves borokat forgalmazó kereskedésekben kapható.

Bácsi Zoltán


2012. december 17.

Honlap: www.variszkusz.hu

E-mail:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Bácsi Zoltán, +36 20 823 5416

Facebook: Variszkusz

 
Támogatja a Joomla! by